joi, 27 decembrie 2007

Ceaiul....traditie sau bautura?

Povestea ceaiului incepe in China antica, acum mai mult de 5 000 de ani. Conform legendei, imparatul Shen Nung, bun conducator, om de stiinta si patron al artelor, a dat un edict prin care impunea fierberea apei , ca masura de igiena.
Legenda povesteste cum ca intr-o zi calda de vara, in timp ce vizita o regiune distanta a tarii, el si curtea sa s-au oprit sa se odihneasca. Servitorii au fiert apa de baut pentru nobili in care cazusera frunze uscate dintr-un arbustdin apropiere. Rezultatul a fost un lichid maro infuzat in apa. Curios, imparatul a vrut sa afle ce este cu acest lichid, asa ca gustandu-l si-a dat seama ca frunzele ce cazusera in apa aveau un efect benefic asupra corpului uman.
Consumul ceaiului s-a raspandit in cultura chineza, patrunzand in fiecare aspect al societatii.Preotul budist Yeisei, vazand valoarea ceaiului in amplificarea meditatiei religioase in China, a fost primul om care a dus seminte de ceai in Japonia, devenind astfel cunoscut drept tatal ceaiului in Japonia.
Ceaiul a fost apreciat si sprijinit de curtea imperiala aproape instantaneu si s-a propagat rapid de la curte si manastiri in alte segmente ale societatii japoneze, fiind ridicat la rang de arta, astfel creandu-se ceremonia japoneza a ceaiului numita "Cha-no-yu".
Primul european care s-a intalnit cu ceaiul si a scris despre el a fost preotul iezuit portughez Jasper de Cruz in 1560. Acesta participase ca misionar la prima expeditie comerciala portugheza, si tot portughezii au fost cei ce au creat prima ruta de comert a ceaiului pana la Lisabona. De la Lisabona, ceaiul era preluat de nave olandeze care il transportau in Franta, Olanda si Tarile Baltice.
Ceaiul a devenit foarte la moda la Haga, capitala Olandei. Datorita costului prohibitiv, era considerat o marfa de lux. Dar pe masura ce cantitatile importate au crescut, preturile au scazut, iar in 1675 deja putea fi gasit in magazinele de alimente in toata tara.
Marea Britanie a fost ultima putere maritima care a stabilit rute comerciale cu China si India de Est. Primele mostre de ceai au ajuns in Anglia intre 1652 si 1654. Ceaiul a devenit popular foarte rapid, atat de popular incat a inlocuit berea englezeasca blonda (ale) drept bautura nationala.
Promotorii si protectorii ceaiului au fost tot nobilii, la fel ca in Olanda, in special regele Charles II si sotia sa, infanta portugheza Catherine de Braganza. In curand, ceaiul era baut de toate straturile societatii.



Traditia ceaiului de dupa-amiaza a fost creata de Anna,ducesa de Bedford (in secolul XIX), care obisnuia sa-si invite prietenii la o masa de dupa-amiaza la ora 5. Meniul continea, in afara de ceai, mici prajiturele, sandwichuri cu paine si unt si dulciuri asortate.
Aceasta practica a fost rapid adoptata si de alte gazde primitoare, si in curand a aparut un nou ritual. Primul ceainic era preparat in bucatarie si apoi prezentat stapanei casei, care astepta impreuna cu oaspetii ei, la o masa incarcata cu portelanuri chinezesti fine. Continutul acestui prim ceainic era incalzit apoi de gazda intr-un al doilea ceainic (de obicei din argint) la o flacara mica. Mancarea si ceaiul erau apoi servite invitatilor.
De la inovatie la traditie a fost un sigur pas, ceaiul devenind astfel un simbol pentru lumea asiatica, dar in acelasi timp si pentru societatea englezeasca...
Sa dam Cezarului ce e al Cezarului...ceaiul ramane si in zilele noastre o bautura apreciata, si de ce nu...savurata cu aceeasi placere ca acum cateva sute de ani de multi dintre noi....

luni, 24 decembrie 2007

Do the Tango with me...

In pasi de dans....in ritm de tango...
Muzica ascunde pasiunea, romantismul, durerea si iubirea in accentele de bandoneon, in timp ce pasii eleganti si miscarile ritmice ale dansatorilor invaluie ballroom-ul intr-o atmosfera argentiniana de secol 20....

Nascut în zona sordida si paupera a societatii, in suburbiile rau famate ale Buenos Aires-ului, tango-ul simboliza şi exprima tot ce era important în viaţa oamenilor simpli din Argentina acelei perioade, devenind astfel dansul fericirii şi al durerii generate de dragoste.
"Ai in ochi patimi dulci si luciri de pacat...
Gura ta e un poem de nebune dorinti...
Esti un demon din vis, care tulburi si minti,
Dar ai zambetul de heruvin..."

Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si spectacolele de cabaret din Buenos Aires,iar la inceputul secolului XX l-au adus la Paris in saloanele de dans.
Sfarsitul anilor 50’ a marcat epoca de aur a tangoului. Muzica, dansul si literatura de tango au atins maturitatea artistica. Emulatia Buenos Airesului a cuprins un numar neinchipuit de mare de virtuosi muzicieni, dansatori, poeti, artisti plastici si nu in ultimul rand locuitorii Buenos Airesului.
Inima tango-ului a fost si ramane pamantul argentinian, muzica si pasii au strabatut insa intreg pamantul, facand ca adevarata poveste a tangoului sa se scrie in fiecare clipa in inima fiecarui dansator de tango, in cantecul fiecarui artist....
Tot ceea ce conteaza-muzica si pasii...restul e doar istorie....

duminică, 23 decembrie 2007

Violin...and nothing more....

Motto : "Practice and you'll be happy!" M.P.






Vivo per lei da quando sai, la prima volta l’ho incontrata....
Vivo per lei perche mi fa vibrare forte l’anima...
La protagonista de la mia vita sara sempre lei.... la musica!

Operatie pe suflet deschis...

Uniti impotriva cancerului....

Inca un pic si aceasta campanie umanitara de strangere de fonduri pentru copiii blonavi de cancer se va incheia....
Daca tot am deschis acest subiect, vreau sa multumesc si eu acelor OAMENI cu suflet care nu au ramas indiferenti la durerea acestor copii, dar nu in ultimul rand , acelor PERSOANE care nu au crezut ca vom reusi.......stiti teoria cu fiecare shutul=pas inainte. Cu ajutorul lor am facut nu un pas inainte, ci am desfasurat toata campania! :))
Fiecare dintre noi poate sa faca lumea mai buna, mai frumoasa... Tot ceea noi, Cvartetul "Andreanum" am putut sa facem a fost un spectacol de binefacere, sub genericul "Operatie pe suflet deschis", impreuna cu cei de la Clubul "Katamis Dance", Corul "Nuovo Gaudeamus" si Corul "Vox Veris", si nu in ultimul rand, cu ajutorul studentilor si elevilor de la arte plastice. Acest spectacol , desfasurat sub egida Crucii Rosii Filiala Dolj , a insemnat un prim pas catre o lume mai fericita....pentru ca in acest fel am spus NU CANCERULUI! NU DURERII!
In contul : IBAN RO 08RNCB0140018454000009 BCR Sucursala “Jiul”
deschis de catre Crucea Rosie se pot depune bani si in perioada sarbatorilor.
"Aceşti copii se sting încet în durere. Lipsurile din secţia de Onco-hematologie pediatrică au devenit pentru ei probleme mai mari decât boala cu care se luptă.Împreună le putem reda zâmbetul şi face mai suportabil timpul..."










Afisul Spectacolului "Operatie pe suflet deschis"

MULTUMIRI:
Prietenilor mei artisti plastici:
Andra , Dana, Bydy, Alexandra, Lucian Mitrutoiu , Madalina , Lucian , Angela.





Unul dintre tablourile vernisajului...


Colegilor mei din Cvartetul "Andreanum" :
Raluca si Dodo....
Cvartetul Andreanum: Balasoiu Monica, Fabian Geo, Amalia Matei, Raluca Pesclevei , Andra Raduta-bas.
Clubului "katamis dance" instructor: Catalin Safta
Catalin Safta-Ioana Mitrut

Corului "Nuovo Gaudeamus" al Departamentului de Muzica din Craiova, dirijor lect.univ.dr : Eugen Sandu
Corului "Vox Veris" al CNFB Craiova conduc de dna prof. Iuliana Pascalau
VOLUNTARILOR CRUCII ROSII: Dan, Bogdan, Roxana, Bogd, Corina, Cristina, Corinutza, si multi altii, dar in special prietenei mele Felicia Liscor.


=>FELICIA:
in prag de hiperventilatie!


Cum ar fi daca ar fi...Mos Craciun?


A venit Craciunul ! ....
Oare cum ar fi daca ar fi Mos Craciun...? Oare cum ar fi daca ar mai exista speranta , emotia si inocenta de altadata?
In incercarea de a ma detasa de aceasta imagine comerciala a Craciunului, de sutele de beculete colorate, de imbulzeala si aglomeratia nebuna din hipermarket-uri .....incerc sa gasesc un strop de sarbatoare.... incerc sa il gasesc pe Mos Craciun...
Craciun Fericit alaturi de cei dragi!

Rugaciune

Partea mea de cer
E in mainile tale.
Coloreaza-o in albastru
Si da-mi-o inapoi.
Sufla peste ea
Si alunga-i norii.
Imprumuta-i necuprinsului
Linistea sufletului tau.


Mai repede insa,
acest ocean e plin de maree.