Te pierd in acorduri rupte din cadenta unui cantec necompus inca, dar simt deja ultimul acord....indiferenta...
Te pierd in acorduri rupte din cadenta unui cantec necompus inca, dar simt deja ultimul acord....indiferenta...
Maica Teresa
Un aspect foarte important il reprezinta efectel spionajului comunist roman....unele dintre ele sunt...epurarile, lagarele, Canalul, Gherla, Malmaison, inchisoarea de la Sighet, bataile si crimele din timpul regimului comunist impotriva vechiului regim sau a intelectualilor vremii. Legea Securitatii era teroarea. In Romania, represiunea a imbracat cele mai violente forme din Europa, lovind in primul rand studentimea.
Traind mereu cu frica de a nu ajunge in beciurile Securitatii, multi intelectuali ai vremii au fost pe lista neagra a securitatii. Fara a avea dreptul de a te exprima liber, disidentii au continuat sa duca o lupta anticomunista punandu-si in pericol viata. Bazat pe o politica ideologista, comunismul a incercat sa inlature orice fel de manifestare intelectuala, atragandu-si cati mai multi simpatizanti din randurile de jos ale societatii. Pe lista neagra s-au aflat : liderii regimului antonescian, elita P.N.T. , liderii liberalii si social-democrati, fruntasii bisericii greco-catolice si intelectualitatea vremii. Asa au ajuns intelectualii vremii la Canal, in ocne sau puscarii, locuri in care daca nu murea trupul, murea sufletul... Punctul cheie a fost initial rusificarea culturii si invatamantului romanesc...Zis si facut...Securitatea si-a facut datoria, aratandu-si "coltii" mai ales in randul preotimii, taranimii si a intelectualitatii, ca sa nu mai vorbim de politicinenii perioadei interbelice.
Au existat insa si persoane cu coloana vertebrala care nu s-au lasat intimidate de forta politica. Acesti luptatori anticomunisti au organizat grupuri de rezistenta si s-au ascuns in munti, incercand sa doboare regimul comunist, insa majoritatea si-au pierdut viata si si-au pus in pericol familia...Un astfel de exemplu este Ion Gavrila Ogoranu, conducatorul unei astfel de grupari de rezistenta anticomunista si autorul cartii "Brazii se frang, nu se indoaie". Cuvintele sale vorbesc de la sine:
"Am scris aceste randuri in amintirea celor care au luptat si au murit in acei ani, 1948-1957, in rezistenta armata anticomunista fagarasana si care nu au nici mormant, nici cruce.
Am scris pentru a lasa marturii ca acest colt de tara nu si-a plecat capul de bunavoie in fata comunismului. Sa se stie ca au existat oameni care, cu sangele lor, au spalat fata Romaniei, patata de lasitati si tradari. Copiilor si nepotilor sa nu le fie rusine sa se numeasca romani. (...)"