luni, 11 februarie 2008

O istorie distorsionata....

E foarte ciudat cum istoria se scrie diferit de la un an la altul...de la un deceniu la altul... Cine sunt cei care fac istoria? Cu siguranta nu cei care mor pe front...nu adevaratele victime ale razboaielor...
Au murit in transee in timp ce femeile le-au fost violate iar copiii omorati , au sperat ca luptand le vor oferi o viata mai buna urmasilor lor...au murit fara sa se gandeasca o clipa ca istoria va fi scrisa stand la birou cu trabucu' in gura , nu in zgomotul infernal al obuzelor....In primul razboi mondial (1914-1918) mai mult de 9 milioane de persoane au fost ucise pe câmpurile de luptă ale războiului iar, pe lângă acestea, cu mult mai mulţi si-au pierd viaţa în spatele liniilor frontului datorită lipsei resurselor de bază - mâncare, căldură sau combustibil, mobilizate cu prioritate pentru alimentarea armatelor ....


Ne aducem aminte de ei din cand in cand, de ziua Eroilor sau la Sambata Mortilor...o coroana pe la Statuia Eroilor, o coliva mica si in rest...pentru ce au murit.... ?!
Adevarata istorie o pastreaza pamantul si familia... Sangele lor nu a scris istoria... politica a avut avut ultimul cuvant...de fapt, nu stiu daca poate fi numit ultimul, pentru ca la fiecare 4 ani apar noi viziuni "istorice"....In ritmul asta, o sa avem o istorie din ce in ce mai distorsionata...de fapt, la ce ne mai foloseste atata istorie? Ce , patriotismul se poate folosi in loc de bonuri de masa ? Si cum nici principiile nu iti platesc factura la intretinere.... cred ca ar fi cazul sa renuntam la ...aceste calitati facultative...nu de alta, dar snobismul si coruptia este acum en vogue!


Dreptul la vot ramane una dintre dilemele mele... Povestea incepe in urma cu mai putin de 100 de ani, pe la 1917, in timpul primului razboi modial, cand regele Ferdinand Intregitorul al Romaniei a promis soldatilor ca lupta lor nu va ramane nerasplatita, obtinandu-si astfel dreptul la vot... Poate sunt putini cei care stiu ca bunicii sau strabunicii nostrii au murit pe front, cu gandul la un vot universal, egal si secret... Unul dintre putini conducatori adevarati pe care i-a avut Romania, regele Ferdinand a oferit ceea ce promis... Constitutia din 1923 inlocuia votul cenzitar din 1866 cu votul universal... Poate pentru unii e doar un drept , insa a fost un drept obtinut cu sange...In amintirea strabunicului meu, care si-a pierdut viata la 21 de ani si a multor altor mii de tineri ce au murit in razboi, am obligatia de a vota.... Chiar daca imi este foarte greu sa aleg intre un rau rau sau un rau si mai rau.... Intre un om care a furat pana acum in timp ce parintii nostri muncesc pe un salariu de nimic....sau altul care e "curat"...dar prea dornic de afirmare... Oricum ar fi de murdara si ipocrita scena politica, oricat de revoltati sau dezamagiti am fi, nu gasesc scuze pentru lipsa romanilor de la vot... tot romani erau si cei care ne-au obtinut dreptul la vot cu pretul vietii lor...tot tineri...si increzatori in ceea ce le poate oferi...viata!


Niciun comentariu: